Cocker Spaniel in brons

Een Cocker Spaniel in brons, uw lieve trouwe viervoeter voor altijd vereeuwigd. Deze Cocker Spaniel loopt zo graag met zijn stok in een mond, dit hoort gewoon bij haar. Vandaar de wens om een hond in beweging neer te zetten met stok in de mond. Deze foto kreeg ik als voorbeeld van de Cocker Spaniel met stok.

Wasmodel

Eerst wordt er een stevige basis gemaakt. Een houten plank en aluminiumdraad op de plaats waar versteviging nodig is. De hond wordt in een loopbeweging neergezet. Hout en aluminium kan worden meegegoten in de bronsgieterij. Vandaar dat dit wasmodel ook een echte houten stok in zijn mond heeft. Het is mooier om de stok zo natuurlijk mogelijk te laten dan dat je er een van was gaat maken. De houten stok wordt later in brons meegegoten. Zodra het was model is goedgekeurd gaat het naar bronsgieterij Flassh.

Naar de bronsgieterij

Eerst wordt er een siliconen mal op het wasmodel gemaakt. De mallen worden gemaakt van siliconen rubbers en met glasvezel versterkte gipskappen. De gipskappen zijn vuurvast. De was wordt hieruit gestookt en het brons wordt erin gegoten. De aangiet- en ontluchtingskanalen worden bevestigd voordat het wasmodel wordt afgevormd met een mengsel van chamotte, gips en water. In de bistookoven worden de mallen drie dagen gebakken op 600 graden. De was smelt en loopt uit de mallen. De mallen zijn na drie dagen droog. Op de gietdag wordt het brons met gereduceerde vlam (groen) gesmolten in een gietkroes in de smeltoven. Het brons wordt ongeveer 1150 graden wanneer het gegoten wordt. Als de mal is afgekoeld, wordt deze uitgepakt en schoongespoten. Alle giet- ontluchtingskanalen en oneffenheden worden eraf geslepen, gebeiteld en geschuurd.

Terug van de bronsgieterij

Nadat de Cocker Spaniel in brons is afgewerkt wordt ze gepatineerd bij het atelier van Frank Boogaard. Met chemicaliën en een brander wordt er kleur aan de Cocker Spaniel in brons gegevens. De gebruikte patina bepaalt het aanzien en de uitstraling van het bronzen beeld. De uiteindelijke kleur wordt gedefinieerd door de reactie van de gebruikte chemicaliën met het brons. Deze reactie kan versneld en/of beïnvloed worden door verhitting. Tenslotten wordt het beeld in de was gezet en opgeboend. Nu ziet de Cocker Spaniel in brons er zo uit;

[/fusion_text]
Contact Sandra Pot